De Stichting Proo (primair openbaar onderwijs Noord-Veluwe) vormt het bestuur van 25 openbare basisscholen in de gemeenten Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Het bestuurskantoor is gevestigd in Harderwijk waar negen medewerkers zich actief inzetten voor de verschillende beleidsterreinen.

Digitalisering in het onderwijs

Stichting Proo biedt toekomstgericht onderwijs aan en streeft ernaar op professionele en inspirerende wijze de basis te leggen voor de toekomst van haar leerlingen. Een toekomst waarin digitalisering centraal staat, want ook het onderwijs verplaatst zich naar de digitale wereld. Educatieve uitgevers leveren immers steeds meer software in de cloud.

Toegang bieden tot de digitale leeromgeving, documenten en oefenstof vereist voldoende bandbreedte. Een goede verbinding is dan ook niet langer enkel gewenst, maar pure noodzaak. Stichting Proo stond hier voor een uitdaging, omdat veel scholen gevestigd zijn op locaties in buiten- en natuurgebieden. Het realiseren van een goede en stabiele internetverbinding werd hierdoor gezien als een utopie.

Visie altijd en overal online

De noodzaak om mee te groeien met de digitaliserende markt is door de stichting als speerpunt opgenomen in het strategische beleidsplan. Een van de pijlers is dat de leerlingen altijd en overal online moeten kunnen werken, zowel binnen als buiten de school. Om deze wens te realiseren besloot de stichting hulp in te schakelen van partner Mama-Telecom. Samen hebben zij gekeken wat precies de uitdagingen waren en vervolgens hebben zij in Infopact, specialist in IP-communicatie, de geschikte partij gevonden om het probleem aan te pakken en de stap naar digitalisering te zetten.

“We waren op zoek naar een betrouwbare oplossing met een flexibele partner waar we een langetermijnrelatie mee aan konden gaan. Deze wens hebben we bij meerdere partijen uitgesproken en het contact met Infopact voelde van het begin af aan vertrouwd. Niet alleen door de kostenbesparende oplossing die zij presenteerde, maar juist doordat zij een samenwerking bood op basis van flexibiliteit, meedenken en meebewegen."

Rein Kroon, Stichting Proo

“Wij hebben als stichting met 25 basisscholen en één bestuurskantoor hele andere eisen en behoeften dan bedrijven in de zakenwereld. De kunst om hierop te anticiperen heeft Infopact duidelijk in de vingers", vertelt Kroon. "Naast de behoefte aan een uitstekende internetverbinding, hadden wij ook de wens om onze telefonische bereikbaarheid te verhogen en efficiënter in te richten. Voorheen beschikte elke basisschool over een eigen toestel of telefooncentrale, waarbij het aantal gelijktijdige gesprekken beperkt was. Naast de dubbele kosten voor het beheer en onderhoud van de centrales zorgde dit ervoor dat we op de piekmomenten telefonisch niet goed bereikbaar waren."

"De gewenste oplossing? Eén telefooncentrale waar alle scholen rechtstreeks op aangesloten konden worden. Bij voorkeur een oplossing waarbij we het beheer van telefonie en internet rechtstreeks onder konden brengen bij één en dezelfde leverancier, zodat we voortaan één aanspreekpunt zouden hebben voor beide diensten. Na een uitgebreide inventarisatie van de huidige infrastructuur heeft Infopact een maatwerkoplossing gepresenteerd waarmee we het verschil kunnen maken én de komende jaren vooruit kunnen.”

Meer over zakelijk glasvezel

Zakelijke dienstverlening via een consumentenverbinding

Het implementatietraject volgde snel. Eerst is er gekeken hoe de verbindingen optimaal konden worden ingezet. Doordat veel scholen zich in de buitengebieden bevinden was er niet op elke basisschool een zakelijke glasvezelverbinding beschikbaar. Infopact koos voor de beste oplossing en bewees hiermee een flexibele partner te zijn. Kroon licht toe: “Speciaal voor ons heeft zij gekeken naar de mogelijkheid om invulling te geven aan onze wensen met behulp van de enige glasvezelverbindingen die op deze locaties aanwezig waren: glasvezelverbindingen voor consumenten. Gezien de hoge kwaliteitsgaranties die Infopact als zakelijk leverancier biedt op haar verbindingen, is dit normaliter geen mogelijkheid. Voor ons heeft zij een uitzondering kunnen maken, waarbij de kwaliteit en betrouwbaarheid van de verbindingen gewaarborgd kon blijven.”

Infopact heeft bij Stichting Proo een laag 3 Managed IP-VPN bedrijfsnetwerk geïmplementeerd, waarbij er in totaal 21 basisscholen gekoppeld zijn via glasverbindingen. De overige verbindingen lopen via DSL. Via een tweede VLAN over het IP-VPN routeert Infopact het voice verkeer. Hierdoor beschikt de stichting nu over één transparant netwerk. “Infopact levert ons een zakelijke dienst over een consumentenglasvezelverbinding, dat is uitzonderlijk”, vertelt Kroon.

Toekomstklaar

Dit heeft ertoe geleid dat Stichting Proo nu op elke locatie met een maximaal beschikbare bandbreedte kan werken. Infopact houdt nog wel een vinger aan de pols, door periodiek te monitoren of de snelheid voldoet aan wat er is afgesproken en te kijken waar er nog verbeteringen mogelijk zijn. Daarnaast is er nu uniformiteit in de totale infrastructuur op alle locaties, waardoor de stichting zelf zaken centraal kan instellen.

In de toekomst hoopt Stichting Proo ook haar overige leveranciers toegang te kunnen geven tot het Infopact netwerk. Kroon vertelt: "Wij beschikken nu over een stabiel netwerk met voldoende bandbreedte voor al onze scholen. Hiermee hebben wij een grote stap gezet richting de realisatie van de onderwijsvernieuwingen uit ons strategische beleidsplan en zien wij de toekomst met vertrouwen tegemoet!”

Meer over bedrijfsnetwerken

Branches

Online een restaurant of een hotel reserveren, streaming de laatste hits importeren, maar ook veilig afrekenen en realtime uw gasten over bezienswaardigheden informeren. Klanten stellen steeds hogere eisen aan uw gastvrijheid.

Collega’s die op kantoor, onderweg en thuis telefoneren, e-mails behandelen, rapportages bekijken en offertes opstellen. Uw organisatie kan al lang niet meer zonder ICT-beleid.

Medewerkers realtime over productvoorraden informeren, online de laatste aanbiedingen activeren en effectief de verkoop op de winkelvloer stimuleren. Als retailer kunt u tegenwoordig niet meer zonder ICT.